м. Бориспіль, вул. Бабкіна, 6

(044) 599 45 49 • (045) 955 33 13 • (099) 198 21 02 tsmbloknot@gmail.com

Секс, наркотики та рок-н-рол

Зазвичай, при словах «здоровий спосіб життя» виникає відчуття чогось дуже корисного, але важкого, нудного і нецікавого. Доступне ж, драйвове та привабливе може з легкістю виявитись не лише нездоровим, а й небезпечним.

Чи треба забороняти собі маленькі радості та вольності? Де провести межу, щоб не зашкодити здоров’ю? Чи готові ми присвятити життя підрахунку калорій, замінивши приємну млість в період сієсти пробіжками та присіданнями?

Щоб відповісти на ці та інші запитання, ми розпочинаємо серію статей, в яких намагатимемося розібратися, що дійсно необхідно, без чого можна обійтися, а що є хибним «ярликом» у боротьбі за здоров’я. Чи може бути смачною корисна їжа? «Плюси» та «мінуси» фізичних вправ. Користь безпечного сексу. А розпочнемо ми зі шкідливих звичок і.. чи дійсно вони шкідливі?

Шкідливими звичками (вживання наркотиків, алкоголю та тютюнопаління) називають спосіб поведінки, що може бути небезпечним для окремої людини чи суспільства, і є результатом спадковості, виховання, освіти і культури. На вживанні наркотиків зупинятися не будемо, бо це інакше як пролонгованою у часі формою самогубства не назвеш.

Паління – звичка, яка шкідлива завжди, але зменшити її негативні наслідки все ж таки можна. Ви колись бачили місця для паління у Віденському аеропорті? Посеред залу очікування стоять скляні бокси, а люди в них, що смалять, нагадують потенційно інфікованих біологічною зброєю персонажів американських фільмів, яких ізолювали з метою безпеки оточуючих. Інші аналогії навіть не хочеться приводити.

Що робить тютюн? Все просто. Нікотин звужує судини та прискорює пульс, а смоли в процесі горіння викликають канцерогенні ефекти. Шкідливу дію продуктів горіння навчилися мінімізувати за допомогою мундштука і виключили завдяки електронним цигаркам. Але в напрямку небезпечного впливу на серцево-судинну систему не зроблено нічого. Адже і цигарки (в тому числі електронні), і сигари, і люльковий тютюн – як і раніше залишається джерелом нікотину, дія якого на судини ідентична удару батога. Постійний спазм судин і навантаження на серце призводять до гіпертонічної та ішемічної хвороб, підвищують ризик інсультів та інфарктів у відносно молодих людей. Згідно Європейських стандартів курцем вважається особа, що викурює хоча б 1 цигарку на добу. А особа, що викурює більше 3-х цигарок – вже є злісний курець.

А що ж стосується алкоголю? Невже теж неможна?! Не все так сумно. Згадаємо Францію, культ вина, та найнижчий відсоток серцево-судинних захворювань в цій країні. Отже, згідно тих самих Європейських рекомендацій щоденною дозою алкоголю, що приносить здоров’ю користь вважається 50 грамів міцних спиртних напоїв, 1 бокал вина або 500 мл пива.

Що стосується пива, то їм краще не зловживати, особливо, чоловікам. Цей продукт містить багато фітоестрогенів (рослинних речовин, що імітують дію жіночих статевих гормонів), що призводить до накопичення надмірної кількості жирової тканини, збільшенню розмірів серця, жировому переродженню печінки та підшлункової залози. Не рекомендовано також вживати слабоалкогольні напої, що містять барвники. Що стосується вина, то помірне його вживання, згідно думки вчених, не тільки не шкодить, а й допомагає організму людини. Але якщо ми вас все ж таки налякали – розбавляйте його чистою негазованою водою, як традиційно роблять в Греції. І не треба забувати, що невикористана тижнева доза не може бути вжита за один день – наприклад, у п’ятницу після роботи.

Підводячи підсумок вищесказаного, можна знайти і позитивні сторони у так званих шкідливих звичках. Але розпочинаючи експерименти над власним організмом, краще попередньо дізнатися про стан свого здоров’я та резерви його міцності. Не забувайте регулярно проходити профілактичні огляди. І будьте здорові!

Текст А.Кучерова та Є.Григоровська