м. Бориспіль, вул. Бабкіна, 6

(044) 599 45 49 • (045) 955 33 13 • (099) 198 21 02 tsmbloknot@gmail.com

«Кашель – хвороба не лиха, та хата не втихає»…

…І може легко зіпсувати настрій на всі дні різдвяного святкування. Грип та гострі респіраторні вірусні інфекції полюбляють сиру погоду та скупчення людей, і вже піднімають голови та випускають пазурі, сподіваючись позбавити мирних громадян заслуженого торжества. Мало хто мріє зустріти Новий Рік замість шампанського келихом шипучого аспірину. Отже якщо лікарів ви цілий рік не слухались, вітаміни не приймали, вакцинацію не зробили, а святкувати все ж таки хочеться, саме час, сподіваючись на краще, прислухатися до народної мудрості та здорового глузду.

Одразу хочу зазначити – загартовуватись вже пізно. І якщо раптом сусід порекомендує вам як профілактику всіх захворювань купання в ополонці, не робіть цього у двадцятих числах грудня. Почекайте іншої нагоди: «сані треба готувати влітку». Загартовування і контрастні процедури дуже корисні. Але, по-перше, не для всіх, а по-друге – це поступовий, обережний та пролонгований у часі процес. Лише тоді він приносить користь, а не шкодить здоров’ю. І, до речі, його краще починати з регулярного відвідання критого басейну, а не з випадкового, хоч і колективного, «моржування».

Відомі всім вислови «береженого і Бог береже» та «тримай голову в холоді, ноги в теплі – проживеш довгий вік на землі» говорять самі за себе. Це не означає ходити без головного убору, а навпаки — одягатися згідно сезону та не переохолоджуватися. Бо турбота про здоров’я – то є краща профілактика в усі часи.

«Найпростіша їжа дає найбільшу силу». Золоті слова! Здорове, помірне та збалансоване харчування зміцнює імунітет та протидіє хвороботворним вірусам. Взимку організм як ніколи потребує вітамінів та мікроелементів. Не позбавляйте його цієї радості. У раціоні зимового періоду обов’язково мають бути присутніми крупи, м’ясо і риба. Добавте до столу цитрусові, шипшину, журавлину, як потужне джерело вітамінів. І хоча овочі в цей час на корисні речовини небагаті, пам’ятайте, що аскорбіген (найстійкіша форма вітаміну С) у звичайній білокачанній капусті не знищує ні термічна обробка, ані довготривале зберігання.

Не забувайте про регулярні фізичні вправи. «Рух – це здоров’я», «рухайся більше – проживеш довше», «в здоровому тілі – здоровий дух». А отже ніякий вірус до вас не причепиться.

Але якщо все ж таки причепився, і «у горлі наче півники грають», а «лихоманка трясе гірше мачухи» — не розповсюджуйте хворобу, залишайтеся вдома, та викликайте дільничного лікаря. А поки на нього чекаєте, скоротати час та полегшити стан вам допоможуть провірені народні методи на будь-який смак: теплий чай з медом та лимоном, малиновий чай з липовим цвітом, чай з шипшини, молоко з медом або лужною водою, журавлинний морс, компот з сухофруктів, імбирний чай з лимоном, чай з квітками ромашки. Навіть проста кип’ячена гаряча вода у комплексі з теплою ковдрою здатні творити чудеса, сприяючи виробленню в організмі ендогенного інтерферону.

«На гірку недугу гіркий і лік». Часник ефективний не лише, як кажуть, проти вампірів, а й ще проти різноманітних вірусів. З ним ви можете робити інгаляції. Або просто поставте поруч з ліжком блюдце з мілко порізаним луком чи часником. Лук має незаперечні бактерицидні властивості. А про часник в народі кажуть, що він «сім хвороб лікує».

І коли нарешті настануть свята, притримуйтеся двох зовсім немедичних рекомендацій:

«їж – не переїдайся, пий – не перепивайся, говори – не переговорюйся, то – будеш здоров» та «сміх краще лікує, ніж усі ліки».

Будьте завжди здорові та веселих вам свят!

Текст Є.Григоровська