м. Бориспіль, вул. Бабкіна, 6

(044) 599 45 49 • (045) 955 33 13 • (099) 198 21 02 tsmbloknot@gmail.com

90/60/90

Що робити, якщо кожен рік, що проживаєш, приносить додаткові кілограми? А лікар уважно заглядає у вічі та все частіш цікавиться: як тиск, чи немає сухості в роті, чи не було в роду випадків раптової смерті? Та хто там той тиск вимірює. І взагалі у нашому житті про себе згадуєш десь після вечірніх новин, коли всі вдома ситі, все прибрано, білизна перепрана та попрасована, діти сплять, і, нарешті, з’явилася хвилинка на чашечку чаю (чарочку лікеру) з маленькою цукеркою – шоколадкою.

Звісно завжди можна заспокоїти себе народною мудрістю про те, що «доброї людини має бути багато», розповідати собі «я ж начебто нічого такого й не їм», стримувати ходу через задишку, та ретельно вибирати позу перед об’єктивами фотоапаратів, намагаючись втягнути живота.

Жирок, що накопичений через проникнення зайвих калорій, затримується не лише під шкірою, формуючи симпатичні складочки, а й укриває всі внутрішні органи, перешкоджаючи їх нормальній роботі. Далі – гіпертонія, цукровий діабет, атеросклероз, та таблетки «від усього». Тобто, якщо не їсти їжу, як ліки, доведеться їсти ліки, як їжу.

Можливо «90/60/90» для багатьох з нас є непотрібний міф. Проте бути стрункою та здоровою не так вже й важко. Є досить прості правила, що допоможуть зберегти повноцінне життя та налякати зайві кілограми.

  • Їсти треба часто та потроху. Кожні дві години маємо щось з’їсти чи випити стакан рідини. Сідаємо за стіл неголодними, встаємо неситими.
  • «Сніданок з’їж сам…» Далі – знаєте самі. Сніданок – є основним прийомом їжі. Він запускає обмін речовин на весь день, регулюючи роботу всього шлунково-кишкового тракту. Основне правило – це завжди має бути тепла та ситна їжа. А тим, хто зранку не може нічого проковтнути, порада проста – киньте вечеряти, і апетит прийде сам собою.
  • Назавжди виключіть з раціону ковбасні вироби, солодкі газовані напої, соки в пакетах, майонези, та все, що продається в кулінарії.
  • Солодощі – помірно, та лише вранці до 12.00
  • Макаронні вироби – лише з твердих сортів пшениці
  • М’ясо готуємо так, щоб жир витоплювався: випікаємо, варимо, тушимо, на грилі. В жодному разі не жаримо на сковороді.
  • Фарш готуємо самі, обрізуючи видимі жири.
  • Забуваємо про наваристі бульйони.
  • Овочі готуємо окремо від м’яса. І пам’ятаємо, що овочі – це кращий гарнір до м‘яса та риби (за винятком картоплі), а каша – це окреме блюдо, що добре поєднувати з салатом.
  • Перед виходом з роботи щось перекусіть (несолодкий йогурт, ківі, печене яблуко).
  • Сухофрукти та горіхи – не перекус, а повноцінний прийом їжі.
  • Один раз на тиждень – розвантажувальний день. П’ємо багато чистої негазованої рідини (в залежності від сезону та фізичної активности), виключаємо сіль, цукор, спеції. Вживаємо один – два продукти (наприклад, печені яблука + нетвердий сир, кефір + ягоди, огірки + каша на воді без солі)
  • На святах та корпоративах не голодуємо, а фільтруємо, що їмо, віддаючи перевагу овочам та закускам без традиційного майонезу.

І ще одна лікарська порада. Перед схудненням виміряйте окружність власної талії. Якщо така перевищує показник 80 см у жінок та 95 см у чоловіків – зверніться до лікаря-терапевта та пройдіть УЗД внутрішніх органів. При таких показниках не виключена наявність «метаболічного синдрому», який потребує кваліфікованої корекції не лише образу життя та принципів харчування, а й порушень обміну призначенням спеціального лікування.

Не забувайте регулярно проходити профілактичні огляди. І будьте здорові!

Текст А.Кучерова та Є.Григоровська